You are here
Home > Veiligheid

Valbeveiliging voorkomt ongelukken

De overheid houdt zich in toenemende mate bezig met opstellen van regels die het werk in verschillende bedrijfssectoren veiliger moet maken. Zo ook in de bouw. Voor het werken op grote hoogtes wordt men verplicht om gebruik te maken van bepaalde veiligheidsoplossingen en beschermende producten. En dat is een positieve ontwikkeling. De praktijk wijst uit dat deze maatregelen het risico op ongevallen sterk verkleinen. Eén van de meest gebruikte veiligheidsoplossingen is de valbeveiliging. Dit is een systeem wat verplicht is wanneer je werkt op een hoogte van ongeveer 2,50 meter en alles daarboven.

Wanneer moet ik gebruikmaken van een valbeveiliging?

Vanaf een hoogte van 2,50 moet je een valbeveiliging gebruiken. Maar waarom heeft men gekozen voor deze ondergrens? Dit heeft vooral te maken met het feit dat je als gevolg van een val vanaf deze hoogte ernstig gezondheidsletsel op kan lopen. Ook is het werken met een ladder dan niet meer veilig. Het is zelfs ronduit gevaarlijk. Als de ladder omvalt kunnen ook de mensen die op de grond verwondingen oplopen.

Hoe werkt een valbeveiliging?

Alles goed en wel, maar hoe werkt zijn valbeveiliging nu eigenlijk? Het systeem is in principe heel eenvoudig. Je zit in een harnas wat door middel van een vallijn vast zit aan een bevestigingspunt. Het bijzondere aan deze veiligheidsoplossing is echter het valstopapparaat. Dit apparaat zorgt ervoor dat je niet in één keer naar beneden kunt doorvallen. Als je je evenwicht verliest dempt het apparaat je val. Het is heel belangrijk dat het harnas gemaakt is van sterk en deugdelijk materiaal. Hetzelfde geldt voor het bevestigingspunt. Dit bevestigingspunt zal een flink gewicht moeten dragen en moet dus heel sterk zijn en kwalitatief goed in elkaar zitten. Een valbeveiliging kun je kopen bij onder meer G4S Safety Solutions.

Top