You are here
Home > Makelaar

Kantoorruimte: huren of toch kopen?

Door de aantrekkende economie worden veel leegstaande kantoorpanden de afgelopen twee jaar weer snel gevuld in Nederland. Voor veel nieuwe starters en startups is echter een belangrijke afweging of zij een kantoor gaan huren of juist gaan kopen.

Wat zijn de voordelen en nadelen van beide opties, en wat is de beste keuze voor jou?

Kantoorpand huren

Het voordeel van het huren van een kantoor is dat er in de meeste gevallen veel minder bij komt kijken dan wanneer je een ruimte besluit te kopen. Je kunt direct intrekken en zit nergens aan vast wanneer je besluit om te verhuizen. Een tweede belangrijk voordeel is het aanbod. In Nederland is veel kantoorruimte te huur. Zo kun je op dit moment voor relatief weinig kosten een goede spot vinden voor jou bedrijf.

Het nadeel van huren is uiteraard dat je niet over je eigen ruimte beschikt. Zo zul je altijd met de verhuurder of eigenaar van het pand moeten overleggen wanneer je bijvoorbeeld wilt uitbreiden of verbouwen. Ook kan het mogelijk zijn dat je niet je bepaalde werkzaamheden niet mag uitvoeren in een pand dat niet van jezelf is.

Kantoorpand kopen

Wanneer je besluit om een kantoor te kopen is dit echter geen probleem. Je bent volledig eigenaar van de ruimte dus je kunt er doen wat je wilt, zolang je je uiteraard aan de regels houdt. Dit geeft je volledige vrijheid en nodigt je uit om langer vanuit deze locatie te blijven werken.

Een goede investering dus wanneer je er zeker van bent dat je voor langere periode op een specifieke plek werkzaam wilt zijn. Echter moet je wel goed de risico’s inschatten die komen kijken bij het kopen van een pand. Houd onder meer rekening met de financiering en eventuele opknapkosten.

Wees bewust van de voor- en nadelen van beide opties en maak een geïnformeerd besluit.

Top